Loopbaanbegeleiding en stress & burn-out coaching voor jouzelf, voor jouw medewerkers of voor jouw organisatie.

MindZetje 14

Mariët Mulder • apr. 01, 2024

Om gelukkig te zijn moet je iets doen waar je gelukkig van wordt

mindzetje 14

In de zoektocht naar geluk worden we vaak geconfronteerd met talloze adviezen en concepten. Van mindfulness tot zelfliefde, de wegen naar geluk lijken eindeloos en soms overweldigend. Maar wat als de sleutel tot geluk eigenlijk veel eenvoudiger is dan we denken? Wat als het geheim ligt in het simpelweg doen van dingen die ons gelukkig maken?


Geluk is niet alleen een staat van zijn; het is een actief proces. Het vereist bewuste keuzes en acties die resoneren met onze innerlijke vreugde. Dit betekent dat we de verantwoordelijkheid hebben om ons leven vorm te geven op een manier die ons vervult en voldoening schenkt. Het betekent ook dat we bereid moeten zijn om te experimenteren, risico's te nemen en buiten onze comfortzone te treden om te ontdekken wat ons echt gelukkig maakt.


Vaak houden we onszelf tegen door vast te houden aan beperkende overtuigingen of angst voor het onbekende. We blijven vastzitten in banen die ons niet vervullen, relaties die ons niet voeden en patronen die ons niet dienen. Maar echte groei en geluk liggen juist buiten die comfortzone. Het vraagt moed om los te laten wat bekend is en te streven naar wat ons werkelijk gelukkig maakt.


Dit betekent niet dat we onze verantwoordelijkheden moeten negeren of roekeloos moeten handelen. Integendeel, het betekent dat we bewust moeten kiezen hoe we onze tijd en energie besteden. Het betekent dat we prioriteit moeten geven aan de activiteiten, relaties en doelen die ons hart doen zingen.


Voor sommigen kan geluk worden gevonden in creatieve expressie - schilderen, schrijven, muziek maken. Voor anderen kan het liggen in het helpen van anderen - vrijwilligerswerk, mentor zijn, een luisterend oor bieden. En voor weer anderen kan het gevonden worden in avontuur - reizen, nieuwe ervaringen opdoen, uitdagingen aangaan.


Het belangrijkste is dat we onszelf toestaan om authentiek te zijn in onze zoektocht naar geluk. Dit betekent dat we niet hoeven te voldoen aan de verwachtingen van anderen of ons te laten leiden door externe maatstaven van succes. Het betekent dat we onszelf de ruimte geven om te verkennen, te falen en te groeien zonder oordeel.


Maar laten we ook niet vergeten dat geluk geen constante staat is. Het is eerder een reis met ups en downs, hoogte- en dieptepunten. Soms zullen we struikelen en ons verloren voelen, maar dat hoort allemaal bij het proces. Het belangrijkste is dat we blijven leren en groeien, zelfs als het moeilijk wordt.


Dus laten we de uitdaging aangaan om iets te doen waar we gelukkig van worden, elke dag. Laten we onszelf toestaan om te dromen, te ontdekken en te creëren. Laten we de moed vinden om onze passies na te streven en onze harten te volgen. Want uiteindelijk is het de reis naar geluk die ons leven waardevol maakt. En die reis begint met de eenvoudige daad van doen wat ons gelukkig maakt.

Online afsprakenplanner
De kracht van zelfvertrouwen
door Mariët Mulder 29 apr., 2024
De kracht van zelfvertrouwen
Kijk eens in de spiegel
door Mariët Mulder 22 apr., 2024
Kijk eens in de spiegel
MindZetje 16: The distance between dream and reality is called action
door Mariët Mulder 15 apr., 2024
"The distance between dreams & reality is called action."
Share by: