Loopbaanbegeleiding en stress & burn-out coaching voor jouzelf, voor jouw medewerkers of voor jouw organisatie.

MindZetje 15

Mariët Mulder • apr. 08, 2024

Luister naar je hart

mindzetje 15

Je kent dat gevoel vast wel. Dat innerlijke stemmetje dat fluistert, soms zo zachtjes dat je het nauwelijks hoort. Het is je hart dat spreekt. Maar luister je er wel naar?


In onze drukke wereld vol afleidingen en verplichtingen is het soms moeilijk om de tijd te nemen om naar ons hart te luisteren. We worden constant overspoeld met externe prikkels, meningen van anderen en de verwachtingen van de maatschappij. Het kan een uitdaging zijn om je eigen innerlijke stem te horen te midden van al dat lawaai.


Toch is het zo belangrijk om naar je hart te luisteren. Waarom? Omdat je hart je de weg wijst naar wat écht belangrijk is voor jou. Het is als een kompas dat je leidt naar vervulling, geluk en authenticiteit.


Wanneer je naar je hart luistert, ontdek je wat je echt wilt in het leven. Misschien ben je al jarenlang een bepaalde carrière aan het nastreven omdat het van je verwacht wordt, maar diep van binnen voel je dat het niet jouw ware roeping is. Of misschien blijf je hangen in een relatie die niet langer goed voor je voelt, omdat je bang bent voor verandering. Door naar je hart te luisteren, kom je erachter wat je écht nodig hebt en verlangt.


Luisteren naar je hart betekent ook dat je in contact komt met je emoties. Soms zijn deze emoties overweldigend en willen we ze liever negeren. Maar door ze te erkennen en te onderzoeken, kunnen ze ons waardevolle inzichten geven in onszelf en onze situaties. Het is oké om kwetsbaar te zijn en je emoties toe te laten; ze maken deel uit van wie je bent.


Een ander voordeel van luisteren naar je hart is dat het je helpt om beslissingen te nemen die in lijn zijn met je ware zelf. In plaats van te handelen vanuit angst of externe druk, kun je handelen vanuit een plek van innerlijke wijsheid en integriteit. Dit kan leiden tot meer voldoening en vreugde in je leven, omdat je keuzes maakt die echt bij je passen.


Maar hoe begin je met luisteren naar je hart als je het gevoel hebt dat het zo ver weg is? Het begint met stilstaan en de tijd nemen om naar binnen te keren. Meditatie, mindfulness, of gewoon een rustige wandeling in de natuur kunnen allemaal helpen om de connectie met je hart te versterken. Luister naar wat er naar boven borrelt, zonder oordeel. Je zult misschien verrast zijn door wat je ontdekt.


Het is ook belangrijk om compassie te hebben voor jezelf tijdens dit proces. Soms kunnen we kritisch zijn tegenover onze gevoelens of gedachten, maar het is essentieel om mildheid en begrip te tonen voor onszelf. We zijn allemaal menselijk en onderweg naar groei en zelfontdekking.


Dus, ik moedig je aan om vandaag de tijd te nemen om naar je hart te luisteren. Sluit even je ogen, adem diep in, en laat de fluisteringen binnenkomen. Wat heeft je hart je te vertellen? Misschien is het tijd voor verandering, voor zelfzorg, of gewoon voor een moment van dankbaarheid voor het leven dat je leidt.


Onthoud: je zult je hart nooit kunnen ontlopen. Daarom kun je maar beter luisteren naar wat het te zeggen heeft. 

Online afsprakenplanner
De kracht van zelfvertrouwen
door Mariët Mulder 29 apr., 2024
De kracht van zelfvertrouwen
Kijk eens in de spiegel
door Mariët Mulder 22 apr., 2024
Kijk eens in de spiegel
MindZetje 16: The distance between dream and reality is called action
door Mariët Mulder 15 apr., 2024
"The distance between dreams & reality is called action."
Share by: